PROJE HAKKINDA

Dünya çapında pek çok şehir, insanların yaşam kalitesini artırmak, enerji verimliliğini sağlamak, yönetim hizmetlerini iyileştirmek gibi amaçlarla akıllı şehir konseptini benimsemiştir. Akıllı şehir kapsamında çeşitli hizmetler sunmak için ileri teknolojiler kullanılmaktadır. Küçük şehirler olarak görülen kampüsler de birçok iyileştirmeye açık durumdadır. Üç aşamadan oluşan bu proje, kamu kaynaklarının verimli tüketilmesi için çeşitli uygulama alanlarında iyileştirmelerin yapılmasını içeren bir sistem geliştirmeyi amaçlamaktadır. İlk aşama “Tek Tesis”, ikinci aşama ise “Çoklu Tesis ve Dış Mekân” kapsamında yapılacak nesnelerin interneti tabanlı akıllı uygulamaları içermektedir. Ayrıca pek çok çalışmada olduğu gibi sadece akıllı sistem geliştiren bir çalışmadan ziyade oluşturulan akıllı sistemin sürdürülebilirliği için “Akıllı Kampüs” adı verilen üçüncü aşama, gerçek zamanlı veri analitiği, izleme, raporlama ve performans ölçümü modülü ile desteklenmiştir.

Bu proje, siber-fiziksel sistemi düşük maliyetle kurma senaryosu kapsamında yeni kurulmuş İzmir Bakırçay Üniversitesi'ndeki akıllı kampüs girişimi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunun için enerji tüketimini azaltmak (enerji alanı), kampüs imkanlarından faydalanmak için bekleme sürelerini azaltmak (doluluk alanı), personel verimliliğini artırmak (çevre alanı), sınıf içi eğitim kalitesini artırmak (sınıf alanı), öğrencilerin ve personellerin gelişimini hızlandırmak (öğretim alanı), kampüsteki tüm bireylerin sorun tespitine ve çözümüne katkısını sağlamak (yönetimsel geri bildirim alanı), kişiler arasındaki iletişimi hızlandırmak (iletişim alanı) ve tüm bu alanlardan toplanan verilerin analizi ile kamu kaynaklarının kullanım analizini yapmak (gerçek zamanlı veri analitiği, izleme, raporlama ve performans ölçümü alanı) gibi temel amaca hizmet eden alt amaçlar belirlenmiştir. 

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde yürütülmesi planlanan akıllı kampüs projesi üniversitemiz adına bir ilk olup bu kapsamda atılacak olan tüm adımlar yeni kurulmuş üniversitemiz adına başlangıç olacaktır.

 

Koordinatörlüğümüzün tanıtım dosyasını indirmek için tıklayınız.

 

Dijital Dönüşüm

Hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, daha verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirdiği bütüncül dönüşümdür.

Pek çok organizasyon, iş süreçlerine yeni teknoloji araçları dahil ettiğinde dijital dönüşüm sürecine girdiğini düşünmektedir. Ancak bu yeniliklerin büyük çoğunluğu mevcut ürün, hizmet ve iş süreçlerinin üstüne kurulmaktadır. Bu bir dijital dönüşüm değil, dijitalleşme ya da iş süreçlerini iyileştirmedir. Oysa dijital dönüşüm, tüm iş süreçlerini dijital teknolojiler ve yapay zekâ kullanarak yeniden şekillendirmektir. Dijital dönüşüm:

  • Süreçleri otomatikleştirir.
  • Son kullanıcı deneyimini geliştirir.
  • Anlamlı analitik içgörü sağlar.
  • Doğru yapıldığında iş akışlarını optimize eder, güvenliği artırır ve maliyetleri azaltır.

 

Dijital dönüşüm yol haritasının bileşenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

İnsan: Dijital dönüşümle birlikte farklı nitelik ve becerilere sahip işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır ve dijital dönüşümün sürdürülebilirliği için önemli olduğundan bilgi teknolojileri konusunda yetenekli ve kendilerini geliştirmeye açık kişiler olması gerekmektedir.

Teknoloji: Dijital dönüşüm sürecinde teknoloji ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi ve güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturulması gerekmektedir. Dijital dönüşümün en önemli öğesi olan verilerin iletişim altyapılarının güçlendirilmesi oldukça mühimdir. Bunun için hızlı ve güvenilir bir internet ağı, ilave sensörler, kablosuz teknolojiler ve veri depolama sistemlerine ihtiyaç vardır.

Strateji: Dijital dönüşüm sürecinde üniversite; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini belirlemeli, hedeflere ulaşmak için yapılacakları listelemeli, vizyon olarak bir amaç belirlemeli ve tüm personellerini bu amaca ulaşmayı hedefleyerek çalışmaya teşvik etmelidir. Dijital dönüşüm sonrası süreçler dinamik hale geleceğinden işletmelerin yönetimi karmaşık bir hal alabilir. Bu nedenle dijital dönüşüm sürecini yönlendirecek etkili bir yönetim yapısının oluşturulması gerekmektedir. Bununla birlikte süreçlerin takip edilmesi, performanslarının ölçülmesi gibi uygulamalar söz konusu dinamikliği optimize edecektir.

Dijital Dönüşüm Süreci

1- Planlama: Üniversite içinde dijital dönüşüme konu olabilecek süreç taleplerinin toplanması.

2- Analiz: Toplanan taleplerin dijital dönüşüm süreçlerine uygunluğunun belirlenmesi.

3- Otomasyon: Tekrarlayan ve zaman alan görevleri ortadan kaldırılması ve otomatik iş akışları oluşturulması.

4- Süreç Değerlendirmesi: Dijital dönüşüm süreçlerinin fayda ve verimlilik açısından değerlendirilmesi.