NEDEN AKILLI ÜNİVERSİTE?
Üniversitelerin toplu kullanım alanları olmasından dolayı elektrik giderleri yüksek olmaktadır. Üniversite yönetiminin bu konuda yaptığı pilot çalışmalar, toplam tüketimin %60’ının iklimlendirmeden kaynaklandığını göstermektedir. Ayrıca bir başka pilot çalışmada sadece aydınlatma sistemlerinde yapılabilecek düzenlemeler ile yıllık 1,9 milyon kwh’yi bulan elektrik tüketiminden yaklaşık 200 bin kwh tasarrufun mümkün olduğu görülmüştür.
Enerji tasarrufunun yanı sıra insan kaynağının etkin kullanılması da oldukça büyük önem taşımaktadır. Personel iş yükünün planlanması ve çalışma zamanlarının doğru çizelgelenmesi ile daha az personel ile daha fazla işin yapılması mümkün hale gelecektir. Bu düzenlemelere ek olarak kampüs içerisinde gerçekleştirilecek otomatik sulama sistemleri ve akıllı çöp kutuları gibi çevresel düzenlemeler ile de personellerin zamanlarını daha etkin bir şekilde kullanmasına olanak sağlayabilmektedir.
Kampüs içerisindeki sınıflar ve ortak kullanım alanları da doğru planlanmalıdır. Eğitimin gerçekleştiği sınıflardaki sıcaklık, nem ve ışık miktarı gibi etkenlerin öğrencilerin konsantrasyon seviyelerinde oldukça önemli olduğu gözlemlenmiştir. Bu etkenlerin uygun aralıklarda tutulması, aksi bir durumda sistemin otomatik olarak devreye girerek denge sağlaması sınıf için verimliliği arttırabilmektedir. Ayrıca kurulabilecek sanal kampüs turları ve sanal laboratuvarlar ile gerek yeni tercih döneminde olan öğrencilerin okulu uzaktan tanımalarının gerekse de mevcut öğrencilerin bazı dersleri sanal olarak takip edebilmesinin avantaj sağlayacağı düşünülmektedir. Uygulanması istenen bu sistemler aynı zamanda enerji tasarrufuna da sebep olabilmektedir. Benzer şekilde ortak kullanım alanlarındaki doluluk oranlarının takibi ile bekleme sürelerinin azaltılması bu alanların daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır.
Düzenlemelerin ve iyileştirmelerin zamanında etkili bir şekilde yapılabilmesi için hem personel hem de öğrencilerin şikayet ve memnuniyetlerinin takibinin yapılması bunun sonucunda da destek hizmetlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Geliştirilmesi istenen hızlı geri bildirim sistemi ile sorun tespit hızının %90’ının üzerine çıkacağı düşünülmektedir.
Bu sebeplerden dolayı akıllı üniversite kapsamında kamu kaynaklarının daha verimli tüketilmesi için kampüs içerisindeki tüm alanları kapsayan bir çalışma yapma gereği duyulmaktadır.