SİSTEM MİMARİSİ

 

Proje kapsamında yapılacak işlemler 3 aşamada gerçekleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. Aşağıda tüm alanlar için yapılacak çalışmalar teknik ayrıntılarıyla açıklanmıştır.

  • Enerji alanı için 2 laboratuvarda kurulacak olan sensörler sayesinde laboratuvarların sıcaklık, güneş ışığı şiddeti, nem ve hareketlilik değerleri toplanacak ve online olarak bu verileri toplayacak şekilde özelleştirilmiş olan bir IOT nesnesine iletilecektir. İlgili veriler tasarlanacak olan çeşitli internet protokolleri ile Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilerek kaydedilecektir. İlgili değerlerin belirli aralıkların dışında kalması durumunda IOT cihazına internet protokolleri üzerinden gönderilen veriler ile ilgili ışık ya da ısıtma-soğutma kaynağının otomatik olarak açılması ya da kapatılması sağlanacaktır. Laboratuvarlar içerisinde belirli süreler boyunca hareket algılanmaması durumunda ışık, ısıtma-soğutma kaynaklarına otomatik olarak kapanma sinyali gönderilecektir. Bu sayede enerji alanında sarf edilen kaynakların daha verimli kullanılması sağlanacak ve yüksek oranda tasarruf edilecektir. Enerji alanı kapsamında pilot olarak seçilen bir tuvalete tasarlanmış akıllı su saatleri ve hareket sensörleri ile anlık su kullanım miktarları ve hareket verileri IOT cihazına gönderilecek ve bu veriler internet protokolleri üzerinden Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilerek kaydedilecektir. Kullanım anomalisi tespit edilen alana kontrol görevlisi gönderilmesi için ilgili birime bildirim gönderilecektir. Bu sayede su kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanacaktır. Ayrıca özel olarak tasarlanacak olan çöp kovası ve sıvı sabunluğa doluluk oranlarını tespit eden sensörler eklenerek toplanacak olan veriler IOT cihazına gönderilecek, Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilen bu veriler belirli bir doluluk oranına erişen sabunluk ya da çöp kutusunun doldurulması ya da boşaltılması için ilgili birime haber veren bir uyarı üretilecek ve bu uyarılar ilgili kişilere mobil bildirim olarak gönderilecektir.
  • Sınıf alanı için enerji alanı kapsamında hazırlanacak olan 2 adet laboratuvarda RFID kartların her sınıfta bulunan uç birimlere okutularak öğrencilerin ve öğretim elemanlarının derse giriş ve çıkış bilgilerinin internet protokolleri kullanılarak Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilmesi sağlanacaktır. Bu sayede öğrenci devam listeleri otomatik olarak Öğrenci Bilgi Sistemi otomasyonuna iletilebilecektir. Laboratuvarlar için tasarlanacak olan akıllı kapılar sayesinde ilgili alanların programlarında belirlenen saatler dışında kullanıma kapatılması sağlanacaktır. Laboratuvar girişlerinde, tasarlanacak bilgilendirme ekranları ile sınıflara ait doluluk oranları, devam etmekte olan ve bir sonraki ders vb. bilgiler yansıtılabilecektir.
  • Çevre alanı için, tasarlanacak olan kablosuz doluluk algılama sensörleri ile donatılmış çöp kovaları sayesinde ilgili IOT cihazlarına iletilen doluluk verileri Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilerek belirli bir doluluk oranına erişen çöp kovalarına ait uyarıların ilgili birimlere iletilmesi sağlanacaktır. Bu sayede insan kaynağı planlamasının daha verimli yapılması sağlanacak, kontrol sıklıkları daha uzun aralıklar şeklinde planlanabilecektir. Çoklu Tesis ve Dış Mekân olarak adlandırılan 2. aşamada doluluk, öğretim, çevre, iletişim ve yönetimsel geri bildirim alanlarında çalışmalar yapılacaktır.
  • Doluluk alanı kapsamında yerleşkemizde bulunan otoparkımızda park yerleri kablosuz sensörler ile izlenerek, bu park alanlarının doluluk verileri IOT cihazına gönderilecek ve bu veriler internet protokolleri üzerinden Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilerek kaydedilecektir. Bu sayede park rehberliği, otopark yönetimi ve doluluk uyarısı üretme sistemleri tasarlanabilecektir.
  • Yemekhane ve kütüphane giriş̧ alanlarında oluşturulacak olan kablosuz erişim noktaları ve özel kablosuz ağlar üzerinden anlık olarak kablosuz ağ erişimi sağlayan cihaz sayısı tespit edilerek bu verilerin Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna iletilmesi sağlanacaktır. İlgili alanların doluluk oranları izlenebilecek ve bilgilendirme ekranlarında bu doluluk oranları öğrencilere bilgilendirme ekranları, mobil sistemler ve çeşitli platformlar üzerinden gösterilebilecektir.
  • Tasarlanacak olan örnek, öğretim elemanı odasına eklenecek olan hareket sensörü sayesinde, öğretim üyesinin odasında olup olmadığı bilgisi Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna aktarılacaktır. Ünvanı, ders programı, çalışma alanları vb. değerleri gösterebilecek şekilde tasarlanmış bir bilgilendirme ekranı tasarlanacaktır. Aynı bilgilendirme ekranlarında önceden tanımlanabilen ve değiştirilebilen ayarlar ile odasında olan öğretim üyesinin uygunluğu ve öğrencilere mesajları dijital ekrana yansıtılabilecektir.
  • Öğretim alanı; sanal kampüs turu, mobil oryantasyon ve sanal laboratuvarlar olarak üç alt uygulama başlığı içermektedir. Sanal kampüs turu, üniversitemiz tanıtım ve oryantasyon etkinliklerinin kurulacak bir web sitesi ve mobil uygulama ile kampüs alanlarının kurulacak sisteme yüklenmesi doğrultusunda üniversitemizi yeni kazanan ya da tercih dönemlerinde olan öğrencilerin kampüse gelmeden de sanal olarak gezmesi sağlanacaktır. Ayrıca mobil oryantasyon uygulaması ile üniversitemize yeni başlayan personelin alması gereken eğitimleri, yeni kayıt olan öğrencilerin üniversiteyi ve imkanlarını tanıması, mevcut personellerin ve öğrencilerin düzenli yapılan eğitimlerle desteklenmesi gibi konular ele alınacaktır. Sanal laboratuvarlar ise hem AR/VR ile desteklenen uygulamaları hem de masaüstü̈ sanallaştırma uygulamalarını kapsamaktadır. Bazı durumlarda sensörler ile sorunu belirlemek ya mümkün değil ya da uygulamada pratik olmamaktadır. Bu durumlar için yönetimsel geri bildirim alanı kapsamında tasarlanacak olan interaktif bilgilendirme ekranları ve mobil uygulama sayesinde kullanıcılardan alınacak geri dönüşler Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna aktarılacaktır. Öğrenciler, personeller, sınıflar veya ortak kullanım alanları ile ilgili oluşan istekler ve şikâyetler Veri Toplama-Kaydetme Sunucusunda raporlamaya izin verecek şekilde saklanacak ve ilgili idari birimlere iletilmesi sağlanacaktır.
  • Çevre alanı kapsamında tasarlanacak olan akıllı dış mekân sulama sistemi sayesinde; ön tanımlı olarak belirlenmiş olan özellikli bitki örtüsünün ihtiyaç duyduğu su miktarı kadar salım yapabilecek IOT cihazı tasarlanacaktır. Bu cihaz topraktaki nem oranını ölçümleyerek ilgili verilerin Veri Toplama-Kaydetme Sunucusuna internet protokolleri üzerinden aktarılmasına imkân sağlayacaktır. Bu akıllı sulama sistemi su kaynaklarının verimli kullanılmasına çok ciddi katkılar sağlayacaktır.
  • Akıllı kampüs olarak anılan 3. aşamada bulut ve büyük veri teknolojileri kullanılarak Veri Toplama-Kaydetme Sunucusu tüm sensör, IOT cihazları vb. araçlardan gelen akıllı üniversite verilerini kaydetme görevini yerine getirecektir. Analitik ve Raporlama sunucusuna Veri Toplama-Kaydetme Sunucusundan gönderilen veriler belirlenecek olan çeşitli araçlarla bilgiye dönüştürülecek ve bu sunucu üzerinde web tabanlı olarak hazırlanacak yazılım sayesinde tüm veriler gerçek zamanlı olarak izlenebilecektir. Aynı zamanda belirlenmiş kural setlerine uygun olarak çeşitli uyarılar üretebilecek ve bunları rol bazlı tanımlanmış kişi ya da birimlere otomatik olarak iletebilecektir. İlgili sisteme erişim https protokolü üzerinden mümkün olacaktır. Verilerin üretilmesi, işlenmesi ve izlenmesi hem mobil hem de kişisel bilgisayarlardan mümkün olacaktır. İlerleyen aşamalarda sistemin iş zekâsı ve veri analitiği bağlamında tahmin yapabilmesi ve proaktif önlemler alabilecek şekilde uyarılar üretebilecek hale getirilmesi planlanmaktadır.